Neljän vuoden mysteeri

03.10.2022


Kivunhoitoon erikoistuneena hierojana kohtaan monenlaisia asiakkaita monenlaisine kiputiloineen. Osa kärsii äkillisestä ongelmasta, kun taas toisilla vaiva on ehtinyt kroonistua. Yhtäkään samanlaista työpäivää ei minulla ole ollut ja se on tämän työn rikkaus. Toiset asiakkaat kipuineen, hoitohistorioineen ja selviytymistarinoineen jäävät paremmin mieleen kuin toiset, tässä yksi sellainen kertomus. Haluan painottaa, että tapaus kerrotaan anonyymisti ja asiakkaan luvalla. Tämä kertomus on myös hyvä muistutus kaikille, kuinka iso vaikutus manuaaliterapialla, eli täysin lääkkeettömällä vaihtoehdolla, voi olla.


Nuori miesasiakas saapuu vastaanotolleni toisen asiakkaani suosituksesta. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt kärsiä elämää hankaloittavista kivuista jo neljän vuoden ajan. Kivut olivat mm. estäneet työssä käymisen ja aiheuttaneet toistuvia sairaslomia kuormittavien työtehtävien päätteeksi. Arkea piti suunnitella etukäteen kipujen ehdoilla. Voidaan siis jo puhua invalidisoivasta ongelmasta. Neljän vuoden aikana asiakas oli hakenut apua useilta eri tahoilta niin yksityisen kuin kunnallisen terveydenhuollon puolelta, myös eri kaupungeista. Vuosien aikana monia eri kipulääkekuureja oli testattu ja turhaan. Viimeisenä vaihtoehtona terveydenhuollolla oli tarjota hermoratojen katkaisua kipualueelta. Asiakas oli tästä jyrkästi kieltäytynyt - onneksi. 


" Hoidin asiakastani kirjaimellisesti päästä varpaisiin " 


Vastaanotolla keskustelimme tarkkaan kivunlaadusta ja sijainnista. Haastattelun jälkeen seurasi nopea ryhdin tarkastelu ja suunnitelman läpikäynti kuinka vastaanotolla lähestyisimme ongelmaa. Hoidin asiakastani kirjaimellisesti päästä varpaisiin käyden tarkkaan valitun fascialinjan eli lihaskalvolinjan kipupisteitä läpi. Vastaanottoaika oli 60 minuuttia, jonka jälkeen asiakas huomasi jo merkittävän muutoksen olossaan. Ensimmäistä kertaa vuosiin kipukohtaan pystyi käsin koskemaan. Asiakas sai mukaansa ohjeita, kuinka tukea kehon toiminnallisuutta mm. ohjeet oikeaan hengitystekniikkaan. Seuraavalla vastaanottokäynnillä asiakkaani kertoo kuinka kipu on muuttunut tuntemukseksi ja kuinka kipu ei enää ohjaa tai määrää elämää. Voisi siis sanoa, että neljän vuoden piina hoitui 60 minuutissa. Vaikka pahimmat kivut olivatkin jo takanapäin, tulemme jatkossakin varmistamaan kipujen poissapysymisen fasciakäsittelyn ja erilaisten koti-ohjeiden avulla. Oman kokemukseni mukaan krooninen ja vuosia jatkunut kiputila harvoin poistuu kokonaan kerralla ja kehoa tulee tukea vielä jonkun aikaa tämän osalta. Tärkeintä on varmistaa kivuton ja sujuva arki jokaiselle!

Henna Ikonen

Koulutettu hieroja (AT, EAT)

Hoitava Hengitys -ohjaaja

Personal trainer (APT)