Arvet kertovat tarinaa

16.04.2021

Arvet kertovat tarinaa. Ne voivat kuvastaa uuden elämän alkua alavatsalla tai sitä uhkarohkeaa urheilusuoritusta, jonka päätteeksi rikoit nilkkasi. Arvet ovat osa meitä, mutta miksi ne silti saavat niin vähän huomiota osakseen? Olen kivunhoitoon ja fasciakäsittelyyn erikoistunut koulutettu hieroja, jonka vuoksi asiakkaideni arvet kiinnostavat minua. Monelle asiakkaalleni olen valitettavasti ollut se ensimmäinen ja ainoa, joka on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi sektioarven liikkuvuuteen ja kuntoon. Tämä arven kopelointi aiheuttaa asiakkaissa alkuun hämmennystä ja ihmetystä, joka on ihan ymmärrettävää jos arpea ei ole koskaan aiemmin hoidettu. Työurani aikana vastaan on tullut yksi asiakas arpineen, joka on saanut sairaalasta lähtiessään ohjeet arven käsittelyyn kotona. Satojen asiakkaideni kohdalla yksi... Se ei riitä! Minulla olisi useita tapauksia kerrottavana, joissa arven perusteellinen käsittely on antanut ratkaisun ongelmaan. Sektioarvet tai muut vatsan alueen arvet tyypillisesti voivat aiheuttaa kipuja ja toiminnallista ongelmaa selkään tai lantioon. Ja olkapään tähystysleikkauksen pienet noin 1 cm pituiset arvet voivat taas aiheuttaa olkapään liikerajoituksen. Ja nämä eivät ole vain esimerkkejä vaan ihan todellisia asioita vastaanotollani.

Sopiikin siis kysyä, miksi terveydenhuoltomme mielenkiinto loppuu siihen, kun arpi ei enää ole tulehtunut. Miksi liian harva asiakas saa ohjeet kotiin, joilla voisi ennaltaehkäistä monia turhia vaivoja. Tai edes kehoituksen ottaa yhteyttä arven käsittelyyn esikoistuneeseen ammattilaiseen. Koetaanko ennaltaehkäisy liian turhana asiana yhteiskunnassamme? Tiedän, että en ole ainoa, joka tätä asiaa tuskailee. Tätä samaista keskustelua olen käynyt monien muiden hierojien ja fysioterapeuttien kesken ja voi sitä turhautuneisuuden määrää. Kyse ei ole siitä, että tietoa tai ammattitaitoa ei olisi tarpeeksi, kyse on on ihan jostain muusta.

"Vaikka arven käsittely tulisi tehdä mahdollisimman tuoreelle arvelle, oman kokemukseni mukaan jopa kymmeniä vuosia vanhojen arpien käsittely kannattaa ja sillä on ollut hyvä vaste."Tiesitkö, että arven käsittely tulisi hyvien tulosten aikaansaamiseksi aloittaa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Tässä puhutaan muutamista viikoista leikkauksesta, vaikka arpi on vielä hyvin tuore. Alkuvaiheessa arpeen ei kosketa ollenkaan suoraan tulehdusriskin vuoksi, vaan käsittely aloitetaan selkeästi kauempaa ihosta molemmin puolin arpea. Käsittelemätön arpi voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi lymfanesteen kierrossa, lihaksen hermotuksessa tai kehon toiminnallisuudessa. Esimerkiksi vatsan leikkauksissa mennään kaikkien neljän eri vatsalihaksen ja näiden lihaskalvojen läpi (m. rectus abdominis, m. external oblique abdominis, m. internal oblique abdominis, m. transversus abdominis). Arpeutumisvaiheessa kudoksiin ja sen eri tasoihin tulee kiinnikkeitä ja kudokset voivat "liimaantua" toisiinsa kiinni. Nämä tekijät voivat ajan kuluessa aiheuttaa ongelmia jos ei arvelle tehdä asianmukaista käsittelyä. Vaikka arven käsittely tulisi tehdä mahdollisimman tuoreelle arvelle, oman kokemukseni mukaan jopa kymmeniä vuosia vanhojen arpien käsittely kannattaa ja sillä on ollut hyvä vaste. Arvista tulisikin aina mainita tuki- ja liikuntaelimistön ammattilaiselle oli kyseessä sitten tuore tai vanhempi arpi.

Seuraavaksi ohjeita arven itsearviointiin. Jos arpesi täyttää yhden tai useamman kohdista, voisi olla hyvä kääntyä arven käsittelyyn erikoistuneen ammattilaisen puoleen. Ammattilainen arvioi arven kuntoa sekä liikkuvuutta ja tekee käsittelyä arvelle. Sinun tulisi myös saada koti-ohjeet arven omahoitoon. Normaalin arpikudoksen tuleekin käyttäytyä aivan samalla tavoin kuin muukin kudos, sen kuuluu olla elastinen, kivuton ja vaalea.


Miten tunnistaa oireileva arpi:

- vuosia vanha arpi edelleen punoittaa

- arpi näyttää kireältä tai vetäytyy sisäänpäin

- arpi on arka, kun sitä koskee tai hieroo

- sinulla on tostuvia kipuja tai nivelen liikerajoite lähellä arpeaJos sinulla on arpi, joka kaipaa käsittelyä, varaa aikasi vastaanotolle. Vastaanotolla arpea käsitellään ja saat henkilökohtaiset ohjeet arven omahierontaan.


Varaa aika arvenhoitoonHenna Ikonen

Koulutettu hieroja (AT, EAT)

Personal trainer (APT)Lähteet:

Mika Pihlman ja Tuulia Luomala- koulutukset

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/83098/Arpikudo.pdf?sequence=1&isAllowed=y