Raudanpuutteen vaikutukset hyvinvointiin ja jaksamiseen

04.10.2022

*Tekstistä löydät linkin suosittelemaani tuotteeseen / palveluun. Kyseisen affiliate-linkin kautta ostaessasi kirjoittaja saa pienen palkkion kirjoituksestaan. Tämä ei vaikuta asiakkaan maksamaan summaan millään tavalla vaan palkkion maksaa verkkokauppa, joka tässä yhteydessä puhti.fi ja/tai olo-apteekki.fi.


" Rautaa, tuota elintärkeää hivenainetta, tarvitaan elimistön solujen energia-aineenvaihdunnassa, DNA synteesissä ja hapen kuljettamisessa kudoksille. Raudanpuute aiheuttaa tyypillisimmillään väsymystä, vetämättömyyttä ja fyysisen suorituskyvyn laskua. " Lääkäri Ilona Ritola


Jopa 20% maailman naisista kärsii raudanpuutteesta


Kuten lääkäri Ilona Ritola ja monet muut lääkärit julkaisuissaan kirjoittavat, tarvitaan rautaa moneen elimistön toimintaan. Raudanpuutteeseen viittaavat oireet saattavat tulla vastaan myös manuaaliterapeutin vastaanotolla. Asiakas saattaa valittaa yleistä väsymystä, erilaisia lihaskipuja / lihaskramppeja tai mielialan ongelmia. Herkästi syitä aletaan etsiä tuki- ja liikuntaelimistöstä tai stressistä, mutta raudanpuutteen mahdollisuus oireiden taustalla tulee pitää mielessä. Etenkin riskiryhmiin kuuluville, joilla tähän viittaavia oireita löytyy, suosittelen raudanpuutteen mittaamista, sillä muutamalla verikokeella tästäkin saadaan selvyys. Näitä erilaisia riskiryhmiä ovat esimerkiksi lapset, raskaanaolevat ja synnyttäneet sekä vanhukset. Myös runsaat kuukautiset ja suolisto-ongelmat saattavat olla raudanpuutteen taustalla. 


Jopa 20% maailman naisista kärsii raudanpuutteesta (Potilaan lääkärilehti) ja raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutostila (MTV). Ei siis ole kyse pienestä tai vähäpätöisestä asiasta. Silti monet suomalaiset saattavat joutua elämään vuosia ilman riittävää hoitoa tilanteen korjaamiseksi. Miksi? Terveydenhuollossamme elää vahva käsitys siitä, kuinka pelkkä hemoglobiinin eli verenpunan mittaaminen olisi riittävä osoittamaan raudanpuutetta. Totuus on, että hemoglobiini lähtee laskuun vasta viimeisenä ja henkilö on saattanut kärsiä matalista rautavarastoista ja sen tuomista oireista vuosia saaden erilaisia diagnooseja ja lääkityksiä oireilleen, saamatta kuitenkaan todellista apua raudanpuutteeseen. Sain itse kokea tämän saman ilmiön äskettäin valittaessani yleistä väsymystäni terveyskeskuslääkärille. Vaikka minulla oli vuosien takaa useamman lääkärin lausunto liittyen raudanpuutteeseen, en saanut laboratoriolähetettä rautavarastojen mittaamiseksi. Sen sijaan sain tylyn vastauksen kuinka ainoastaan hemoglobiinilla on merkitystä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa (Ritola). Elämme siis hyvin jäljessä monesta maasta, sillä esimerkiksi Sveitsissä ferritiinin eli varastoraudan mittaaminen kuuluu osana terveystarkastuksia (Soppi). Suomessa emme välttämättä saa lähetettä mittauksiin vaikka tätä vaatisimme. On harmillista kuinka niin moni on saanut ja edelleen saa kuulla kuinka raudanpuute on pelkkä ohimenevä "muoti-ilmiö". 




Yleisiä raudanpuutteen oireita:

  • kehon ja mielen väsymys
  • muistiongelmat
  • keskittymiskyvyn aleneminen
  • masentuneisuus ja ahdistuneisuus
  • kestävyyskunnon heikkeneminen
  • heikentynyt palautuminen urheilusta
  • lihasten "hapotus" ja kipu
  • hiusten ja kynsien heikentyminen
  • erilaiset iho-ongelmat
  • korkea leposyke
  • sydämen muljahtelut
  • lapsettomuus naisilla

(Ritola)


" Raudanpuutteen diagnostiikka ja hoito on hyvin monimutkaista ja monimuotoista. Elimistössä on noin pari sataa valkuaista, jotka ovat raudasta riippuvaisia. Nämä vastaavat energia-aineenvaihdunnasta, aivojen toiminnasta, hermoimpulssien kulusta ja tästä syystä kun rauta häviää, voivat oireet olla käytännössä mitä tahansa. Raudanpuute on suuri kameleontti. " Näin kertoo sisätautilääkäri Esa Soppi Yle Akuutin haastattelussa "Alhainen ferritiini - trendi vai totta". Katso jakso täältä. Hän on samaisessa haastattelussaan vahvasti sitä mieltä, että kustannukset yhteiskunnalle raudanpuutteen hoitamattomuudesta ovat vähintään 100 miljoonaa euroa vuodessa.


Rauta-arvojen ollessa matalat ja oireiden esiintyessä, moni hyötyy suun sisäisesti käytettävästä raudasta.


Kuten jo aiemmin kirjoitin, pelkkä hemoglobiinin mittaaminen ei ole riittävä selvittämään raudanpuutteen tilaa. On saatava selvyys ferritiinistä (P-ferrit) eli varastoraudasta. Tässäkin on hyvä huomioida muutama asia. Vaikka ferritiini Suomen viitearvokehyksissä osuisi viitealueelle, ei tämä vielä välttämättä tarkoita arvojen olevan kunnossa. Valitettavasti monen laboratorion viitearvot esimerkiksi yli 18-vuotiaille naisille on asetettu 15-125 mikrogrammaa / litra. Kuitenkin kansainvälisten viitearvojen ja usean asiaan perehtyneen lääkärin mukaan ferritiinin ollessa alle 30 migrogrammaa / litra on tämä merkki raudanpuutteesta (Widenius). Ferritiini reagoi myös herkästi pieneenkin tulehdukseen, jolloin tämä voi vääristää arvon jopa moninkertaiseksi (Eerola). Samanaikaisesti tulisi siis mitata herkkä CRP eli tulehdusarvo, jotta voidaan varmistua ferritiiniarvon luotettavuudesta. Transferriinisaturaatio (fS-TrFeSat) on myös yksi suositeltava mitattava raudanpuutetta kuvaava laboratoriokoe, joka ei reagoi kehon tulehduksiin, kuten ferritiini (Widenius). Erityisen tärkeää raudanpuutetta epäiltäessä olisi löytää raudanpuutteen hoitoon erikoistunut lääkäri, joka osaa arvioida tilannetta kokonaisvaltaisesti. Hankalien ja moninaisten oireiden taustalla voi olla myös muita sairauksia, jotka tulisi yhdessä lääkärin kanssa selvittää. Jos kuitenkaan et löydä itsellesi sopivaa lääkäriä, voit käydä itsenäisesti mittaamassa tarvittavat laboratoriokokeet yksityisessä laboratoriossa, kuten Synlabissa. Rauta-arvojen ollessa matalat ja oireiden esiintyessä, moni hyötyy suun kautta käytettävästä raudasta. Tämä on helppo ja turvallinen tapa hoitaa raudanpuutetta. Valmisteissa on kuitenkin paljon eroa ja osa saattaa aiheuttaa vatsaoireita. Oikean valmisteen valintaan ja ohjeet raudan syömiseen saat helposti esimerkiksi apteekista. Haluan kuitenkin muistuttaa, että rauta-arvot tulisi selvittää aina ennen rautalisän käyttöä. Liiallinen raudansaanti on vaarallista esimerkiksi hemakromatoosin eli raudankertymäsairauden kohdalla (Mustajoki). 


Raudanpuute on siis asia, joka on manuaaliterapeuttien tärkeää tiedostaa ja asiakastaan tässä asiassa valistaa, sillä riittävää ohjeistusta ei välttämättä tule edes lääkärin vastaanotolta. On turhaa rahan ja ajan haaskaamista käydä esimerkiksi hierojan tai fysioterapeutin vastaanotolla hoitamassa kehon kiputiloja, mikäli oireet johtuvat puhtaasti hivenainepuutoksesta. 





Lähteet:

Eerola, H. Terveyskirjasto. Ferritiini, plasmasta. 2021. Viitattu 4.10.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/snk03356

MTV uutiset. Tunnistatko nämä oireet? Sinäkin voit kärsiä ferritiinin puutteesta. 2019. Viitattu 4.10.2022. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tunnistatko-nama-oireet-sinakin-voit-karsia-ferritiinin-puutteesta/7530022#gs.zkjxrf

Mustajoki, P. Terveyskirjasto. Hemokromatoosi. 2021. Viitattu 4.10.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00758

Potilaan lääkärilehti. Raudanpuute ilman anemiaa. Viitattu 4.10.2023.  https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/

Ritola, I. Viitattu 4.10.2022. https://www.raudanpuute.fi/

Soppi, E. Viitattu 4.10.2022. https://esasoppi.fi/

Widenius, T. Viitattu 4.10.2022. https://www.foibos.fi/blogi/