Terveydelle tärkeä magnesium

04.06.2023

*Tekstin lopusta löydät linkin suosittelemaani tuotteeseen. Kyseisen affiliate-linkin kautta ostaessasi tekstin kirjoittaja saa pienen palkkion kirjoituksestaan. Tämä ei vaikuta asiakkaan maksamaan summaan millään tavalla vaan palkkion maksaa verkkokauppa, joka tässä yhteydessä on apteekkituotteet.fi.

Magnesiumista puhutaan yksinkertaisesti aivan liian vähän!

Viime vuosina olen suositellut magnesiumia todella monille asiakkailleni. Yleistä on, että monikaan ei tiedä sen kaikista vaikutuksista elimistömme toimintaan. Saatetaan ajatella, että magnesiumia käytetään, kun lihakset kramppaavat herkästi. Tämäkin on toisaalta totta, mutta hyvin suppea käsitys niin tärkeästä aineesta. Oikeasti magnesium osallistuu satoihin eri aineenvaihdunnan tapahtumiin (Terveyskirjasto) ja on tärkeimpiä kivennäisaineita elimistöllemme (Flytlie, s. 95). Kyseessä on siis asia, johon kannattaa todella panostaa jos haluaa voida hyvin kehossaan ja mielestäni magnesiumista puhutaan yksinkertaisesti aivan liian vähän. 


Yleisimmät magnesiumin puutteen oireet ovat; väsymys, oksentelu, lihasten nykiminen, vapina ja pahimmillaan kouristelu. Syy miksei esimerkiksi verikokeita määrätä magnesiumin puutteen selvittämiseksi, on sen vaikea mitattavuus verestä. (Terveyskirjasto.) Uskon, että mukana on myös puhtaasti tietämättömyyttä. Luustomme terveyden kannalta olisi erittäin tärkeää kiinnittää huomiota magnesiumin saantiin. Usein kuulee puhuttavan vain kalsiumista, kun kyse on luustosta. Mutta pelkkä kalsiumin lisääminen voi olla pahinta mitä voi luustolleen tehdä jos taustalla on magnesiumin puutetta. Magnesiumin ja kalsiumin välinen suhdeluku tulee on tietynlainen, jotta se takaa tasapainon. Magnesiumin puuttuessa luita hajottavat solut eli osteoklastit alkavat vapauttaa magnesiumia luista vereen, joka saa aikaan myös kalsiumin vapautumisen. Näin luut menettävät sekä magnesiumia, että kalsiumia ja haurastuvat entisestään. (Flytlie, s. 96-97.) En halua edes miettiä kuinka paljon kalsiumtabletteja myydään päivittäin ilman minkäänlaista ohjeistusta magnesiumin suhteen. 


Magnesium ei ole pelkästään olennaista luuston terveydelle. Sillä on myös merkittäviä vaikutuksia unenlatuun ja stressihermoston (sympaattisen hermoston) rauhoittumiseen. Pitkittynyt stressitila kuluttaa magnesium varastoja tehokkaasti. Magnesium osallistuu mm. kortisolin eli stressihormonin poistamiseen elimistöstä, joten sen puute voi heikentää kyseisen hormonin poistumista. (Jaakkola, s. 266.) 


Magnesiumin vaikutuksia elimistöön; 

  • vireystilan kohoaminen
  • lihasten toiminnan parantuminen
  • lihaskramppien väheneminen
  • parempi unenlaatu
  • muistin koheneminen
  • maksan parempi toiminta
  • insuliiniherkkyyden parantuminen
  • matala-asteiden tulehduksen väheneminen
  • suoliston toiminnan vilkastuminen

(Jaakkola, s. 267)


Hyviä magnesiumin lähteitä ovat mm. manteli, parapähkinä, saksanpähkinä, banaani, appelsiini, omena, maitotuotteet, viljatuotteet, peruna, kananmunan keltuainen ja vihreät kasvikset (Flytlie, s. 95). Itse suosin monipuolisen ruokavalion lisänä magnesiumia ravintolisänä. Näin voin ainakin varmistaa tämän erittäin tärkeän kivennäisaineen riittävän saannin päivittäin. Terveellä henkilöllä magnesiumin liikasaanti on hyvin harvinaista. Tulee kuitenkin huomioida, että hyvin iäkkäiden ja munuaisten vajaatoimintaa sairastavien magnesium pitoisuudet voivat kohota liiallisella annoksella. (Terveyskirjasto.) Jos kuitenkin munuaisesi toimivat normaalisti, ei magnesiumlisä aiheuta vaurioita (Flytlie, s. 97). 


Valmisteet, jotka sisältävät useampaa magnesiumlaatua nostavat kehon pitoisuuksia nopeammin

Ei ole yhdentekevää mitä valmistetta käytät ja seuraavaksi annan suositukseni sopivaan valmisteeseen. Parhaimman hyödyn saat kun hieman tutustut tuotteeseen ennalta. Esimerkiksi magnesiumoksidi on toimiva valmiste jos kärsit ummetuksesta, mutta kudosten pitoisuuksiin se ei vaikuta (Jaakkola, s. 267). Magnesiumin muodoista ehkä tunnetuin ja hyvin imeytyvä on sitraatti, mutta herkkävatsaisille tämä saattaa aiheuttaa oireita. Yleisesti ottaen valmisteet, jotka sisältävät useampaa eri magnesiumlaatua nostavat kehon pitoisuuksia nopeammin jos taustalla on magnesiumin puutetta. (Jaakkola, s. 268-269.) Siksi itse suosin magnesiumia, joka sisältää kolmea vatsaystävällistä magnesiumin muotoa; magnesiummalaattia, magnesiumglysinaattia ja magnesiumtauraattia. Magnesium valmiste kannattaa ottaa illalla hieman ennen nukkumaan menoa, sillä kaikki magnesiumlaadut parantavat unta (Jaakkola, s. 268). 




Lähteet:

Flytlie, K., & Kokkonen, K. (2016). Vitamiinit. Kustannusosakeyhtiö Tammi.

Jaakkola, K. (2012). Hormonitasapaino: Opas energiseen elämään. Tammi.

Terveyskirjasto. Magnesium (2022). Viitattu 4.6.2023. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00818